Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4910
Title: การศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและยับยั้งเชื้อจุลินทรีย์ที่ก่อให้เกิดสิวของน้ำมันหอมระเหยจากอบเชย เสม็ดขาวและไพล
Other Titles: Study of Antioxidant and Anti-acne inducing Bacterial Activities of Cinnamon, Cajuput and Plai Essential Oils
Authors: ชญานี วงศ์แหลมทอง
รัตนา อินทรานุปกรณ์
ไตรวิทย์ รัตนโรจน์พงศ์
ปารภัทร โศภารักษ์
Chayanee Wonglamthong
Ratana Indranupakorn
Triwit Rattanarojpong
Parapat Sobharaksha
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
Keywords: แอนติออกซิแดนท์
Antioxidants
สิว
Acne
น้ำมันหอมระเหย
Essences and essential oils
อบเชย
Cinnamon
เสม็ดขาว
Melaleuca cajuputi
Cajuput
ไพล
Plai
Zingiber cassumunar
การยับยั้งเชื้อแบคทีเรีย
Antibacterail activity
Issue Date: 2016
Citation: ว. วิทย์. กษ. 47(2)(พิเศษ): 141-144 (2559)
Abstract: The aim of this study was to investigate antioxidant and anti-bacterial (caused acne) of cinnamon (Cinnamomum burmannii) cajuput (Melaleuca Leucadendron), and plai (Zingiber cassumunar Roxb) oils. The mixture of cinnamon and plai oils (1:1 by volume) showed the highest antioxidant activities, which its IC50 values by 2,2-diphenhydramine-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radical scavenging assays, were 041.16+-1.02 and 21.08+-0.62 ug/mL, respectively. Moreover, the mixture of cinnamon and cajuput oils was particularly effective against Staphylococcus epidermids ATCC 14990 and Propionibactrium acnes DMST 14916 which the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) values were 1.024 and 0.512 mg/mL, respectively.
งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและยับยั้งเชื้อแบททีเรียที่ก่อให้เกิดสิวจากน้ำมันหอมระเหยแบบเดี่ยวและแบบผสม ซึ่งประกอบด้วยน้ำมันหอมระเหยอบเชย (Cinnamomum burmannii) เสม็ดขาว (Melaleuca Leucadendron) และไพล (Zingibercassumunar Roxb) โดยน้ำมันหอมระเหยแบบผสมระหว่างอบเชยและไฟล (อัตรส่วน 1:1 โดยปริมาตร) มีฤทธิ์ในการต้านอนุมูลอิสระได้ดีที่สุด และมีค่า IC50 ของวิธี 2,2-diphenhydramine-1-picrylhydraazl (DPPH) และ 2,2-azino-bis (3-ethylbenzothizoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radical scavenging เท่ากับ 41.16+-1.02 และ 21.08+-0.62 ug/mL ตามลำดับ อีกทั้งพบว่าน้ำมันหอมระเหยแบบผสมระหว่างอบเชยและเสม็ดขาวมีฤทธิ์ในการยังยั้งเชื้อแบคทีเรียที่ก่อให้เกิดสิว Staphylococcus epidermidis ATCC14990 และ Propionibacterium acnes DMST14916 ได้ดีที่สุด โดยมีค่าความเข้มข้นน้อยที่สุด ที่สามารถยับยั้งเชื้อได้ (MIC) และค่าความเข้มข้นน้อยที่สุดที่สามารถยับยั้งเชื้อได้ (MBC) ต่อเชื้อแต่ละชนิดเท่ากับที่ 1.024 และ 0.512 mg/mL ตามลำดับ
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4910
Appears in Collections:Pharmaceutical Sciences - Artical Journals

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Study-of-Antioxidant-and Anti-acne-inducing-Bacterial-Activities-of-Cinnamon-Cajuput-and-Plai-Essential-Oils.pdf
  Restricted Access
304.14 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.