งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาสภาพปัจจุบันในการบริหารงานของวิสาหกิจชุมชนอนุรักษ์ปลาสลิดบางบ่อและแปรรูป ต. คลองด่าน อ. บางบ่อ จังหวัดสมุทรปราการ เพื่อนำไปสู่แนวทางในการพัฒนารูปแบบการบริหารงานอย่างมีประสิทธิภาพ และการนำเสนอแนวทางการพัฒนาช่องทางการจัดจำหน่ายสินค้าผ่านเครือข่ายวิสาหกิจชุมชนในพื้นที่ต่างๆ ของประเทศไทย การวิจัยนี้ใช้ระเบียบวิธีการวิจัยเชิงคุณภาพ ผู้ให้ข้อมูลหลัก คือ กลุ่มสมาชิกของวิสาหกิจชุมชนอนุรักษ์ปลาสลิดบางบ่อและแปรรูปจำนวน 8 ราย เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัย ประกอบด้วย การสัมภาษณ์เชิงลึก การสังเกตแบบมีส่วนร่วม การสนทนากลุ่ม และใช้วิธีการตรวจสอบคุณภาพข้อมูลแบบสามเส้า ผลการวิจัยพบว่า มีจำนวนเกษตรกรผู้เลี้ยงและแปรรูปปลาสลิดบางบ่อมีจำนวนลดลงเหลือเพียง 30 กว่ารายในปีนี้ สมาชิกลุ่มอยู่ในห่วงโซ่การผลิตปลาสลิด ทั้งต้นน้ำ กลางน้ำ และปลายน้ำ และมีบทบาทสำคัญในการขับเคลื่อนกลุ่มเกษตรกรเลี้ยงปลาสลิดแปลงใหญ่เน้นการเลี้ยงและการแปรรูปตามแนวทางอนุรักษ์แบบภูมิปัญญาดั้งเดิมเพื่อสืบทอดอาชีพแบบรุ่นสู่รุ่นในตำบลคลองด่าน อำเภอบางบ่อ เน้นการใช้วัตถุดิบจากธรรมชาติเป็นส่วนประกอบหลัก และจำหน่ายสินค้าในราคายุติธรรมต่อผู้ผลิตและผู้บริโภรค ปัญหาที่พบ คือ การขาดแคลนเงินทุนสำหรับการดำเนินงานทำให้เกิดอุปสรรคสำหรับการพัฒนากลุ่ม ในด้านช่องทางการจัดจำหน่ายของกลุ่มวิสาหกิจชุมชนอนุรักษ์ปลาสลิดบางบ่อ่และแปรรูป สามารถพัฒนาการจัดจำหน่ายผ่านเครือข่าย 3 กลุ่ม คือ 1. เครือข่ายวิสาหกิจชุมชนในพื้นที่อื่น 2. บริษัทไปรษณีย์ไทย จำกัด และ 3. มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ
 
The objective  of  this  research  is  to  study  the  current  administration  relative  to  the Conservation of the Bang Bo snake-skin gourami and processing community enterprise, Khlong Dan  Sub-district,  Bangbo  District,  Samut prakan  Province,  in  order  to  pave  the  way  of  developing  an  enterprise  management  system  as  well  as  proposing  possible  distribution  channels through community enterprise networks in different areas of Thailand. This research uses qualitative research methods. The main informants are 8 members of Bangbo Snakeskin Fish Processing Community Enterprise. The data collection techniques for this research include in-depth interview, participatory observation and focus group. For the quality of the research, the triangular method is applied in order to check the data. The results show that although there are a number of farmers raising and processing Bang Bo fish, it is reduced to just over 30 people  this  year. Group  members  of  this  research  are  in  the  production chain of snakeskin gourami both upstream, midstream and downstream. This plays an important role in driving large  plots  of  snakeskin  fish  farmers  with  emphasis  on  raising  and  processing  according  to  traditional conservation practices passed on from the generation to generation in the Khlong Dan Subdistrict, Bang Bo District. The Group focuses on using natural ingredients as the main ingredient and selling products at fair prices to  manufacturers and consumers. However, the problem is that the lack of funds for operations causes obstacles for group development. For the  distribution  channels  of  the  Conservation  of  Bangbo  snake-skin  gourami  and  processing  community  enterprise  group,  it  is  possible  to  distribute  across  three  networks namely, Community Enterprise Networks in other areas, Thailand Post Company Limited and Huachiew Chalermprakiet University.