DSpace Repository

การเปรียบเทียบวิธีการสกัดเพคตินจากก้านผักตบชวาด้วยกรดและน้ำกลั่น

Show simple item record

dc.contributor.author พัทธ์ธีรา ตั้งอรุณสันติ
dc.contributor.author ปียนันท์ น้อยรอด
dc.contributor.author ชัยรัตน์ เตชวุฒิพร
dc.contributor.author Patteera Tangarongsanti
dc.contributor.author Peeyanan Noirod
dc.contributor.author Chairat Techavuthiporn
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachalor of Science and Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology en
dc.date.accessioned 2025-01-25T13:07:23Z
dc.date.available 2025-01-25T13:07:23Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation ว. วิทย์. กษ. 50(2) (พิเศษ) : 209-212 (2562) en
dc.identifier.uri https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3559
dc.description สามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็มได้ที่ : http://sci-database.hcu.ac.th/science/file/rsID298_F1_20200619093728.pdf en
dc.description.abstract งานวิจัยนี้ศึกษาการเปรียบเทียบวิธีการสกัดเพคตินจากก้านผักตบชวาด้วยกรดไฮโดรคลอริกและน้้ากลั่น โดยศึกษา อุณหภูมิที่ใช้ในการสกัดที่ 65 และ 80 องศาเซลเซียส และใช้เวลาในการสกัด 60 นาทีลักษณะทางกายภาพของเพคตินที่สกัดได้ให้ สีน้้าตาลอมเหลืองถึงสีน้้าตาลเข้ม ร้อยละผลผลิต (%yield) ของเพคตินที่สกัดที่อุณหภูมิ80 องศาเซลเซียสให้ผลผลิตมากที่สุด เท่ากับ ร้อยละ1.42 จากการสกัดด้วยกรดไฮโดรคลอริก นอกจากนี้ผลการวิเคราะห์คุณสมบัติทางเคมีของเพคตินที่สกัดได้พบว่า การสกัดด้วยกรดไฮโดรคลอริกที่อุณหภูมิ80 องศาเซลเซียส มีปริมาณเมทอกซิลมากที่สุด เท่ากับ ร้อยละ 87.50±0.00 ซึ่งจัดเป็น ชนิด High methoxyl pectin (HMP) และมีปริมาณกรดกาแลคทูโรนิกมากที่สุด เท่ากับ ร้อยละ 0.80 โดยวิธีการสกัดเพคตินด้วย กรดให้ประสิทธิภาพในการสกัด เพคตินสูงกว่าวิธีการสกัดด้วยน้ำกลั่น en
dc.description.abstract The aim of this research was to compare between the extraction method of pectin from water hyacinth with hydrochloric acid and distilled water. This was executed by separating parts of stem of water hyacinth to examine by observing the temperature used for extraction at 65 and 80 °C for 60 min. Subsequently, results were found that the physical characteristics of pectin extracted from water hyacinth stem gave yellowish brown to dark brown color. The %yield of extraction from water hyacinth stems with hydrochloric acid at 80 °C gave the highest percentage about 1.42%. Also, the chemical property of the extracted pectin was analyzed. Extracted with hydrochloric acid at 80 °C showed the highest amount of methoxyl group was 87.50±0.00 classifying as high methoxyl pectin (HMP) and the content of galactoronic acid was 0.80%. In conclusion, extraction with hydrochloric acid had higher efficient pectin extraction than that of with distilled water. Keywords: Water hyacinth, Pectin, Methoxyl, Galacturonic acid en
dc.language.iso th en
dc.subject เพกทิน en
dc.subject เพคติน en
dc.subject Pectin en
dc.subject ผักตบชวา en
dc.subject Water hyacinth en
dc.subject กรดไฮโดรคลอริก en
dc.subject Hydrochloric acid en
dc.subject เมทอกซิล en
dc.subject Methoxyl en
dc.subject กรดกาแลคทูโรนิค en
dc.subject Galacturonic acid en
dc.subject สารสกัดจากพืช en
dc.subject Plant extracts en
dc.title การเปรียบเทียบวิธีการสกัดเพคตินจากก้านผักตบชวาด้วยกรดและน้ำกลั่น en
dc.title.alternative Comparison of Methods for Extracting Pectin from Water Hyacinth Stems with Acid and Distilled Water en
dc.type Article en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account