งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระและปริมาณสารฟีนอลิกรวมจากสารสกัดสมุนไพรจีนฝางเฟิง (Saposhnikovia divaricate (Turcz.) Schische) สารสกัดจากรากฝางเฟิง เตรียมด้วยการสกัดในเอทานอล เพื่อนำไปทดสอบการต้านอนุมูลอิสระด้วยวิธี DPPH scavenging assay โดยมีค่า IC50 เท่ากับ 1.2702 +- 0.0347 mg/mL เมื่อเทียบกับสารต้านอนุมูลอิสระมาตรฐาน BHT ซึ่งมีค่า IC50 เท่ากับ 0.0597 +- 0.0026 mg/mL ปริมาณรวมของสารฟีนอลิก ใช้วิธีการทดสอบด้วย Folin-Ciocalteu reagent มีค่าเท่ากับ 0.1029 +- 0.0050 mg GAE g-1 DM จากการวิจัยนี้อาจนำสมุนไพรจีนฝางเฟิงมาใช้เป็นทางเลือกในการสร้างเสริมสุขภาพและภูมิคุ้มกัน เช่น นำมาใช้เป็นผลิตภัณฑ์สำหรับเพื่อระงับปวด และคลายการเกร็งตัวของกล้ามเนื้อ เป็นต้น
This research has objected to evaluate antioxidant capacity and total phenolic contents in a Chinese herb names “Fangfeng” (Saposhnikovia divaricate (Turcz.) Schische). Fangfeng root was extracted in ethanol for measuring the antioxidant capacity via a DPPH scavenging assay. The IC50 value of the extract was 1.2702 +- 0.0347 mg/mL compared with the standard antioxidant BHT with the IC50 value of 0.0597 +- 0.0026 mg/mL. The total phenolic contents were determined by the Folin-Ciocalteu reagent having the value of 0.1029 +- 0.0050 mg GAE g-1 DM. Based of this research, the Chinese herb Fangfeng may be used as an alternative to strengthen health and immunity such as an analgesic product and a muscle relaxant.