Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2563
Title: ปัจจัยที่มีผลต่อพฤติกรรมการบริโภคอาหารสสำเร็จรูปแช่แข็งพร้อมรับประทานของนักศึกษาคณะสาธารณสุขศาสตร์และสิ่งแวดล้อม มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ
Other Titles: Factors Affecting Ready-To-Eat Frozen Food Consumption Behaviors among Undergraduate Students in Faculty of Public and Environmental Health at Huachiew Chalermprakiet University
Authors: ธนพร ถาพรพันธ์
ศิวาภรณ์ สิทธิกุล
วาริชาติ ทิมา
รัตติยากร ชูชิต
อาภาภรณ์ บุลสถาพร
จิริสุดา สินธุศิริ
ดวงหทัย แสงสว่าง
อุมารัตน์ ศิริจรูญวงศ์
Thanaporn Thapornpan
Siwaporn Sitthikul
Warichat Thima
Rattiyakorn Chuchit
Apaporn Bulsathaporn
Jirisuda Sinthusiri
Duanghathai Sangsawang
Umarat Sirijaroonwong
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health.
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health.
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health.
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health. Student of Bachelor of Public and Environmental Health.
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health
Keywords: อาหารแช่แข็ง
Frozen foods
พฤติกรรมผู้บริโภค
Consumer behavior
การบริโภคอาหาร
Food consumption
มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ. คณะสาธารณสุขศาสตร์และสิ่งแวดล้อม – นักศึกษา
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health -- Students
Issue Date: 2021
Abstract: การวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาพฤติกรรมและปัจจัยที่มีผลต่อพฤติกรรมการบริโภคอาหารสำเร็จรูปแช่แข็ง พร้อมรับประทานของนักศึกษาคณะสาธารณสุขศาสตร์และสิ่งแวดล้อม มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ มีกลุ่ม ตัวอย่าง 169 คน เก็บรวบรวมข้อมูลโดยใช้แบบสอบถาม สถิติที่ใช้ ได้แก่ ค่าเฉลีย ค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน ความถี่ ร้อยละ การทดสอบค่าที การวิเคราะห์ความแปรปรวนทางเดียว การทดสอบสถิติไคสแควร์ และค่าสัมประสิทธ์สหสัมพันธ์แบบแกมม่า (ระดับนัยสำคัญ 0.05) ผลการศึกษาพบว่านักศึกษามีพฤติกรรมการบริโภคในระดับมาก (x = 3.93 ± 0.67) ส่วนใหญ่บริโภคเป็นอาหารมื้อเช้าและชอบอาหารว่างผู้ชื่นชอบอาหารหลักและขนมหวานมีพฤติกรรมการบริโภคบ่อยมากที่สุด ปัจจัยส่วนบุคคล ได้แก่ รายได้ต่อเดือนและประเภทอาหารที่ชอบมีผลต่อพฤติกรรมแตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ ปัจจัยอื่นๆ ด้านการจัดจำหน่ายมีผลต่อพฤติกรรมในระดับมาก (หาซื้อได้ง่าย) ในขณะที่ด้านบุคคลแวดล้อมมีความสัมพันธ์ทางลบในระดับต่ำต่อพฤติกรรมอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ
The objectives of this research were to study ready-to-eat frozen food consumption behaviors and find factors affecting ready-to-eat frozen food consumption behaviors among undergraduate students in Faculty of Public and Environmental Health at Huachiew Chalermprakiet University. The population sample consisted of 169 students. Data were collected using a questionnaire. The statistical analysis used mean, standard deviation, frequency, percentage, Independent T-Test, One-Way ANOVA, Chi-Square Test, and the Gamma (significant level of 0.05). The results of the study revealed that the students’ consumption behaviors were in a high level (x = 3.93 ± 0.67). Most students consumed it for breakfast and were lovers of snack. The lovers of main dishes and desserts had the most frequent consumption behaviors. The individual factors including income and favorite food type were significantly affected to the different behaviors. Among other factors, the distribution had a large impact on the behaviors (easy to buy). The interpersonal factors were significantly negligible negative correlated to the behaviors.
Description: Proceedings of the 8th National and International Conference on "Research to Serve Society", 25 June 2021 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. p. 1099-1108.
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2563
Appears in Collections:Public and Environmental Health - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Factors-Affecting-Ready-To-Eat-Frozen-Food-Consumption.pdf666.48 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.