Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2706
Title: การปนเปื้อนกรดซาลิไซลิกในผลไม้ดองที่จำหน่ายในตลาดสดอำเภอบางพลี จังหวัดสมุทรปราการ
Other Titles: Salicylic acid contamination in pickled fruits sold in the fresh markets, Bang Phli District, Samut Prakan Province
Authors: บังอร ฉางทรัพย์
สิริยากร จันทบุญเรือง
เสาวลักษณ์ ราเย็น
สุธิดา ยิ่งดี
อัญชลี ชุ่มบัวทอง
Bangon Changsap
Siriyakorn Chanthabunrueang
Suthida Yingdee
Anchalee Choombuathong
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachelor of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachelor of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachelor of Science and Technology
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology
Keywords: กรดซาลิไซลิก
Salicylic acid
วัตถุเจือปนในอาหาร
Food additives
ผลไม้ดอง -- ไทย -- สมุทรปราการ
Pickled fruits -- Thailand -- Samut Prakarn
Fruit -- Contamination
ผลไม้ – การปนเปื้อน
Issue Date: 2022
Abstract: ประเทศไทยมีประกาศกระทรวงสาธารณสุขกำหนดให้กรดซาลิไซลิกเป็นสารเคมีที่ห้ามใช้ในอาหาร อย่างไรก็ตามผู้ผลิตมักเติมลงไปในผลไม้ดองเพื่อให้คงสภาพและป้องกันการเน่าเสีย ทำให้เกิดการสะสมในร่างกายของผู้บริโภคจนเกิดความเป็นพิษขึ้น งานวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ1) สำรวจการปนเปื้อนกรดซาลิไซลิกในผลไม้ดอง 5 ชนิด (มะม่วงดอง มะยมดอง องุ่นดอง มะกอกดอง มะขามดอง) ที่จำหน่ายในตลาดสดเขตอำเภอบางพลี จังหวัดสมุทรปราการ และ2) เพื่อเปรียบเทียบการปนเปื้อนกรดซาลิไซลิกระหว่างผลไม้ดองแต่ละชนิดและพื้นที่จำหน่ายใน 5 ตำบลของอำเภอบางพลีจังหวัดสมุทรปราการ กลุ่มตัวอย่างเป็นผลไม้ดอง 5 ชนิด ได้แก่ มะม่วงดอง มะยมดอง องุ่นดอง มะกอกดอง และมะขามดอง จำนวน126 ตัวอย่างจากตลาดสด10แห่งในอำเภอบางพลี จังหวัดสมุทรปราการ ระหว่างเดือนกันยายนถึงเดือนตุลาคม พ.ศ.2562 ทำการตรวจหากรดซาลิไซลิกในน้ำผลไม้ดองที่มีการปนเปื้อนตั้งแต่100 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัมขึ้นไปด้วยชุดทดสอบกรดซาลิไซลิกผลการตรวจสอบพบผลไม้ดองมีการปนเปื้อนกรดซาลิไซลิก จำนวน78 ตัวอย่าง (ร้อยละ61.90) จำนวนผลไม้ดองที่มีการปนเปื้อนมากที่สุด ได้แก่ มะม่วงดอง (ร้อยละ93.33) รองลงมา ได้แก่ มะยมดอง (ร้อยละ75.00)มะกอกดอง (ร้อยละ66.67) องุ่นดอง (ร้อยละ46.67) และมะขามดอง (ร้อยละ25.00) ตามลำดับเมื่อทำการวิเคราะห์ด้วยสถิติไคสแควร์พบว่า ปัจจัยด้านชนิดของผลไม้ดองและแหล่งจำหน่ายมีความแตกต่างในการปนเปื้อนกรดซาลิไซลิกในผลไม้ดองอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.001 , p<0.05) จากผลดังกล่าว ผู้วิจัยมีข้อเสนอแนะให้หน่วยงานที่เกี่ยวข้องทำการตรวจสอบและควบคุมการใช้กรดซาลิไซลิกในกระบวนการผลิตผลไม้ดองเพื่อความปลอดภัยของผู้บริโภคต่อไป
Thailand has an announcement from the Ministry of Public Health stating that salicylic acid is a chemical that is forbidden to be used in food. However, manufacturers often add it to pickled fruits top reserve their condition and prevent spoilage, causing them to accumulate int he consumer's body until toxicity occurs. The objectives of this research were 1) to survey the contamination of salicylic acid in5 types of pickled fruits (pickled mangos, pickled gooseberries, pickled grapes, pickled olives and pickled tamarind) sold in fresh markets, Bang Phli District, Samut Prakan Province, and 2) comparison of salicylic acid contamination between each type of pickled fruit and the area sold in 5 sub-districts of Bang Phli District, Samut Prakan Province. The samples were 5 types of pickled fruits included pickled mangos, pickled gooseberries, pickled grapes, pickled olives and pickled tamarind, totaling 126 samples. Samples were collected from 10 fresh markets in Bang Phli District, Samut Prakan Province between September and October 2019. Salicylic acid was determined in contaminated pickled juice of 100 mg/kg or more with a salicylic acid test kit. The results showed that 78 samples of pickled fruit were contaminated with salicylic acid (61.90%). The most contaminated fruit was pickled mango (93.33%), followed by pickled gooseberries (75.00%), pickled olives (66.67%), pickled grapes (46.67%), and pickled tamarind (25.00%), respectively. When analyzing with Chi-square statistics, it was found that the type of pickled fruit and the area of distribution had a statistically significant different on salicylic acid contamination in the pickled fruit (p<0.001, p<0.05). From the aforementioned results, the researcher suggested that the relevant agencies should investigate and control the use of salicylic acid in the pickling process for the safety of consumers further.
Description: Proceedings of the 9th National and International Conference on "Research to Serve Society", 1st July 2022 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. (e-Conference) p. 776-785.
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2706
Appears in Collections:Science and Technology - Proceeding Document

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Salicylic-acid-contamination-in-pickled-fruits.pdf508.22 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.