Please use this identifier to cite or link to this item:
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3030
Title: | ฤทธิ์ต้านจุลชีพและต้านอนุมูลอิสระของสารสกัดหยาบสมุนไพรจีนชางจู๋ |
Other Titles: | Antimicrobial and antioxidant activities of the Chinese herb, Cang Zhu (Atractylodes lancea) |
Authors: | จิรวรรณ ยังชุ่ม สินีรัตน์ เก่งมนตรี พรวิไลภรณ์ สวยงาม เมตตา โพธิ์กลิ่น ศรมน สุทิน วรพรรณี เผ่าทองศุข อรภา ศิลมัฐ Jerawan Youngchom Sinirat Kengmontree Pornwilaporn Swayngarm Maitta Phoglin Soramon Sutin Worrapannee Powtongsook Orapa Sillamut Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachalor of Science and Technology Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachalor of Science and Technology Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology. Student of Bachalor of Science and Technology Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Science and Technology Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Chinese Medicine |
Keywords: | สมุนไพร -- จีน Herbs – China แอนติออกซิแดนท์ Antioxidants สารต้านแบคทีเรีย Antibacterial agents ชางจู๋ Atractylodes lancea ผิวหนัง – โรค Skin – Diseases สตาฟีย์โลค็อกคัสออเรียส Staphylococcus aureus สเตรปโตค็อกคัสไพโอจีเนส Streptococcus pyogynes |
Issue Date: | 2021 |
Abstract: | การศึกษาฤทธิ์ต้านจุลชีพและฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของสมุนไพรจีนชางจู๋ (Atractylodes lancea) ต่อเชื้อที่ทำให้เกิดโรคผิวหนัง เช่น Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogynes, Pseudomonas aeruginosa และ Candida albicans จากผลการทดสอบฤทธิ์ต้านจุลชีพของสารสกัดหยาบสมุนไพรจีนชางจู๋ ด้วยวิธี Agar well diffusion พบว่าสารสกัดสมุนไพรจีนชางจู๋มีฤทธิ์ในการต้านเชื้อ Staphylococcus aureus และ Streptococcus pyogynes โดยพบว่า สามารถยับยั้ง Streptococcus pyogynes ได้ดีกว่าเชื้อ Staphylococcus aureus โดยมีค่า MIC และ MBC เท่ากันคือ 0.195 mg/ml และผลการทดสอบฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ พบว่าสารสกัดสมุนไพรจีนชางจู๋มีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ ด้อยกว่าสารมาตรฐาน Butylated hydroxytoluene (BHT) โดยมีค่า IC50 เท่ากับ 0.530 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร และสารมาตรฐาน BHT มีค่า IC50 เท่ากับ 0.060 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ผลการวิจัยแสดงให้เห็นว่าสมุนไพรจีนชางจู๋มีศักยภาพที่จะนำมาพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์ที่ใช้รักษาโรคผิวหนัง This study examines the antimicrobial and antioxidant activities of the Chinese herb, Cang Zhu (Atractylodes Lancea) against microorganisms that cause dermatitis such as Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogynes, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans. Testing of Cang Zhu extracts by Agar-Well diffusion method showed that the Cang Zhu extracts had antimicrobial activity on Staphylococcus aureus and Streptococcus pyogynes. It was found that the MIC and MBC values of Streptococcus pyogynes were better inhibited. (MIC and MBC values of Streptococcus pyogynes were 0.195 mg/ml). Antioxidant activity testing found that the scavenging activity of Cang Zhu extracts was moderately good but lower than butylated hydroxytoluene (BHT) It was found that the IC50 of Cang Zhu extracts and butylated hydroxytoluene (BHT) were 0.530 mg/ml and 0.06±0.002mg/ml respectively. Research showed that Cang Zhu has the potential to be developed as a product used to treat skin diseases. |
Description: | การประชุมวิชาการระดับชาติ วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีระหว่างสถาบัน ครั้งที่ 8 “วิทยาศาสตร์ วิจัย นวัตกรรม น้อมนำศาสตร์พระราชา เพื่อพัฒนาประเทศ” (The 8th Academic Science and Technology Conference 2021) (ASTC2021)) วันศุกร์ที่ 26 มีนาคม พ.ศ. 2564 (รูปแบบ Online) ณ มหาวิทยาลัยราชภัฏวไลยอลงกรณ์ ในพระบรมราชูปถัมภ์ ปทุมธานี : หน้า 679-686 สามารถเข้าถึงบทความฉบับเต็ม (Full text) ได้ที่ : https://drive.google.com/file/d/1ZUyOUPUUOimJI5z-b6IsTnC-W85gzD46/view?pli=1 |
URI: | https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/3030 |
Appears in Collections: | Science and Technology - Proceeding Document |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Antimicrobial-and-antioxidant-activities-of-the-Chinese-herb-Cang-Zhu.pdf | 132.15 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.