DSpace Repository

ผลของระยะเวลาในการสกัดพุทราจีนต่อฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและสารประกอบฟีนอลิกรวม

Show simple item record

dc.contributor.author จิรวัส ประทุมวัน
dc.contributor.author กิติยา มาตจุฬา
dc.contributor.author กิตติคุณ มัยวงศ์
dc.contributor.author กิตติศักดิ์ ธงขาว
dc.contributor.author ธีรนุช สงวนศักดิ์
dc.contributor.author อภิชญา รัตนวรรณนุกูล
dc.contributor.author Jirawat Pratumwan
dc.contributor.author Kitiya Matjula
dc.contributor.author Kittikun Maiyawong
dc.contributor.author Kittisak Thongkhao
dc.contributor.author Teeranut Sanguansak
dc.contributor.author Apichaya Rattanawannukool
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology en
dc.date.accessioned 2024-09-22T13:36:11Z
dc.date.available 2024-09-22T13:36:11Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2870
dc.description Proceedings of the 10th National and International Conference on "Research to Serve Society", 29 June 2023 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. (e-Conference on Zoom) p. 119-129. en
dc.description.abstract พุทราจีนมีรสหวาน ถูกนำมาใช้ในการแพทย์แผนจีนเป็นเวลานาน เพื่อรักษาปัญหาการนอนไม่หลับ ช่วยบำรุงเลือด บรรเทาอาการโลหิตจาง พุทราจีนเป็นแหล่งของสารประกอบฟีนอลิกปริมาณสูง ได้แก่ ฟลาโวนอยด์ และกรดฟีนอลิก ซึ่งมีคุณสมบัติในการต้านการเกิดสารอนุมูลอิสระ การศึกษาในครั้งนี้เพื่อศึกษาผลของระยะเวลาที่ใช้ในการสกัดต่อฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ และปริมาณสารประกอบฟีนอลิกรวมในพุทราจีน ด้วยวิธี DPPH Radical Scavenging และ Folin-Ciocalteu ตามลำดับ พบว่าระยะเวลามีผลต่อฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ และ ปริมาณสารประกอบฟีนอลิกรวมอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ การสกัดพุทราจีนเป็นเวลา 45 นาที แสดงฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและปริมาณสารประกอบฟีนอลิกรวมมากที่สุด เมื่อเปรียบเทียบกับสารสกัดพุทราจีนที่เวลา 15, 30 และ 60 นาที โดยมีค่าเท่ากับ 19.724±0.372 mg/ml และ 40,677.40±553.21 mg GAE/g extract ตามลำดับ จากการศึกษานี้ พบว่าพุทราจีนมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระสูงและมีสารประกอบฟีนอลิกที่เป็นประโยชน์ต่อร่างกายสามารถนำมาใช้ประโยชน์ได้ในชีวิตประจาวันเพื่อดูแลสุขภาพและใช้ในการป้องกันหรือชะลอการเกิดอนุมูลอิสระได้ en
dc.description.abstract Chinese date has been used in traditional Chinese medicine over the centuries to treat insomnia and anemia. It contains lots of phenolic compounds such as flavonoid and phenolic acid which act as antioxidant. This study aims to investigate the effect of extraction time on antioxidant activity and total phenolic contents using DPPH Radical Scavenging and Folin-Ciocalteu assay, respectively. The various extraction times showed significant differences in antioxidant activity and total phenolic contents. It was found that the Chinese date extracted for 45 mins showed the highest antioxidant property and total phenolic contents (19.724±0.372 mg/ml and 40,677.40±553.21 mg GAE/g extract, respectively). The Chinese date is a natural source of phenolic compound and able to delay or prevent the formation of free radicals. en
dc.language.iso th en
dc.rights มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ en
dc.subject พุทราจีน en
dc.subject Chinese date en
dc.subject แอนติออกซิแดนท์ en
dc.subject Antioxidants en
dc.subject สารประกอบฟีนอล en
dc.subject Phenols en
dc.subject อนุมูลอิสระ en
dc.subject Free radicals (Chemistry) en
dc.subject การสกัด (เคมี) -- ระยะเวลา en
dc.subject Extraction (Chemistry) -- -- Duration en
dc.title ผลของระยะเวลาในการสกัดพุทราจีนต่อฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและสารประกอบฟีนอลิกรวม en
dc.title.alternative The Effect of Extraction Time on Antioxidant Activity and Total Phenolic Contents of Chinese date en
dc.type Proceeding Document en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account