วัตถุประสงค์ของการวิจัยเพื่อหาอัตราการปนเปื้อนเชื้อสแตฟฟีโลคอคคัสออเรียส (Staphylococcus aureus) ในเนื้อหมูดิบ ในตลาดสดบางโฉลง อำเภอบางพลี จังหวัดสมุทรปราการ ในเดือนตุลาคม 2559 ทำการเก็บเนื้อหมูดิบจำนวน 20 ตัวอย่าง จากร้านค้า 4 ร้าน นำมาเพาะเชื้อด้วยวิธีเซอร์เฟสเพลทติ้งและการทดสอบด้วยวิธีคาตาเลส ผลการวิจัยแสดงให้เห็นว่ามีการปนเปื้อนของเชื้อ S. aureus ในเนื้อหมูดิบในตลาดบางโฉลง อำเภอบางพลี จังหวัดสมุทรปราการ จำนวน 5 ตัวอย่าง คิดเป็นร้อยละ 25 โดยมีการปนเปื้อนต่ำกว่าการสำรวจในอดีตจากแหล่งอื่นๆ ดังนั้นหน่วยงานที่เกี่ยวข้องควรมีการควบคุมคุณภาพเนื้อหมูเพื่อความปลอดภัยด้านสุขอนามัยให้แก่ผู้บริโภคต่อไป
The purpose of this research was to determine the rate of Staphylococcus aureus contaminated raw pork in Bangchalong fresh market, Bangphli district Samutprakarn province, Thailand, on October 2016. The 20 raw pork samples from 4 pork shops in Bangchalong fresh market were collected and inoculated by Surface Plating method and Catalase test. The results showed that 5 raw pork samples (25 percent) had been contaminated with S. aureus. Although the contamination rate was lower than in the past from other sources, the related agency should have control over the quality of raw pork for the consumer health safety.