การศึกษานี้เพื่อเปรียบเทียบวิธี simplified carbapenem inactivation method (sOM) กับวิธี modified carbapenem inactivation method (mCIM) ในการตรวจหาเชื้อ Enterobocterales ที่ผลิตคาร์มาพีนีเมส (CPE) 25 sCIM ทดสอบโดยการป้ายเชื้อบนแผ่นยา imipenem โดยตรงแทนการบ่มเพาะเชื้อในอาหารเหลวที่มีแผ่นยา meropenem เป็นเวลา 4 ชั่วโมง จากนั้นวางแผ่นยา imipenem บน Mueller-Hinton Agar ที่เพาะเชื้อ Escherichia coli ATCC 25922 และบ่มที่ 35+2 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 18-24 ชั่วโมง ทำการวัดส้นผ่าศูนย์กลางของ inhibition zone และแปลผลผลตาม Jing's guideline Wบว่าวิธี mCM, sCIM 14, sCIM 2+ มีความไว 100,55%, 78% ตามลำดับ และมีความจำเพาะ 100% เมื่อแปลผลตาม Hosoda's guideline
พบว่า sCIM 1+ และ sCM 2+ มีความไวเพิ่มขึ้นเป็น 79% และ 8396 ตามลำดับและความจำเพาะเท่าเดิม แม้ว่า sCIM จะเป็นวิธีที่ทำได้ง่ายแต่พบว่ามีความไวต่ำและต้องคำนึงถึงปริมาณเชื้อแบคทีเรียที่ป้ายบนแผ่นยา จึงควรตรวจลอบเพิ่มเพิ่มก่อนที่จะนำมาพิจารณาเป็นอีกวิธีหนึ่งในห้องปฏิบัติการจุลชีววิทยาคลินิก
This study compared the simplified carbapenem inactivation method (sCIM) with the modified carbapenem inactivation method (mCIM) for detecting carbapenemase-producing Enterobacterales (CPE). The sCIM involved directly applying test strains onto imipenem disks instead of using a bacterial broth suspension with a meropenem disk, followed by a 4-hour incubation period. The imipenem disk was placed on Mueller-Hinton agar streaked with Escherichia coli ATCC 25922 and incubated at 35+2"Cfor 18-24 hours. The zone of inhibition diameter was measured and interpreted according to Jing's guideline. The sensitivities of mCIM, sDM 1+, and sCIM 24 were 100%, 5596, and 78%, respectively, with a specificity of 100 By applying Hosoda’s guideline to sCIM, the sensitivity increased to 7996 and 83% without affecting specificity. Although the sCIM is easy to perform, the low sensitivity and bacterial load requirements need further validation before considering it as an alternative method in clinical microbiology laboratories.