งานวิจัยนี้ศึกษาการปรับปรุงประสิทธิภาพสายการผลิตโรงงานอาหารแห่งหนึ่งโดยการประยุกต์ใช้หลักการเคลื่อนไหวและเวลาเนื่องจากในปัจจุบันการทำงานของพนักงานในสายการผลิตเป็นการทำงานที่ไม่มีแบบแผนและไม่มีการมอบหมายงานให้กับพนักงานแต่ละคนอย่างเหมาะสมจากสาเหตุดังกล่าวจึงทำการศึกษาปัญหาเพื่อเพิ่มประสิทธิภาพในสายการผลิตที่เป็นอยู่ในปัจจุบันเพื่อช่วยลดความสูญเปล่าและต้นทุนการผลิต มุ่งเน้นในเรื่องการวิเคราะห์การปฏิบัติงานและเวลาในการทำงานเพื่อลดจำนวนพนักงานต่อสายการผลิต ร้อยละจำนวนพนักงานที่ลดลง 7.69 และ 38.46 ซึ่งจะนำไปสู่การลดต้นทุนการผลิตในหลายๆ ด้าน
This project aims to improve performance and increase efficiency in production line of rice snack from a case study manufacturer by applying the time and motion study. There is no work procedure in production line, and no proper amount of work for each worker. Corporate governance had recognized the problem in this production line to increase production efficiency, eliminate waste and reduce production costs, focus on performance analysis and work measurement, and to reduce the number of workers in production line of 7.69% and 38.46%, leading to decreasing costs, for example cost of labor.