DSpace Repository

ฤทธิ์ต้านจุลชีพของสารสกัดหยาบจากใบเตยและใบผักชีลาวต่อการยับยั้งแบคทีเรียก่อโรคบางชนิด

Show simple item record

dc.contributor.author พรทิพย์ พึ่งม่วง
dc.contributor.author ปัญจพร นิ่มมณี
dc.contributor.author ธนพร วงษ์เอี่ยม
dc.contributor.author ชลธิชา บัวตะมะ
dc.contributor.author นลินี เอี่ยมสุวรรณ
dc.contributor.author ศศิธร ทิพย์มาลา
dc.contributor.author Porntip Paungmoung
dc.contributor.author Panjaphorn Nimmanee
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Undergraduate Student en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Undergraduate Student en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Undergraduate Student en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Undergraduate Student en
dc.date.accessioned 2025-09-30T14:46:03Z
dc.date.available 2025-09-30T14:46:03Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/4593
dc.description.abstract งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาฤทธิ์ของสารสกัดหยาบด้วย 95% ethanol จากใบเตยและใบผักชีลาวต่อการยับยั้งเชื้อแบคทีเรียก่อโรค 13 ชนิด (Staphylococcus aureus ATCC 25923, methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Staphylococcus epidermidis, Bacillus cereus, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC), Salmonella Enteritidis, Shigella spp., Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio parahaemolyticus, Aeromonas hydrophila) ด้วยวิธี agar well diffusion หาค่า minimum inhibitory concentration (MIC) และ minimum bacteriacidal concentration (MBC) ด้วยวิธี broth dilution assay พบว่าสารสกัดจากใบเตยและใบผักชีลาวมีฤทธิ์การยับยั้งการเจริญของเชื้อได้ถึง 5 และ 7 สายพันธุ์ ตามลำดับ สารสกัดจากใบเตยสามารถยับยั้งและฆ่าเชื้อ A. hydrophila ได้ดีที่สุดด้วยค่า MIC/MBC เท่ากับ 16/16 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ขณะที่สารสกัดจากใบผักชีลาวสามารถยับยั้งและฆ่าเชื้อ P. aeruginosa ได้ดีที่สุดด้วยค่า MIC/MBC เท่ากับ 16/32 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ผลการศึกษาแสดงให้เห็นว่าสารสกัดใบเตยและใบผักชีลาวมีฤทธิ์ยับยั้งแบคทีเรียก่อโรคบางชนิด อย่างไรก็ตามควรมีการศึกษาแยกองค์ประกอบของสารที่มีฤทธิ์ยับยั้งเชื้อเพื่อประโยชน์ในงานด้านเภสัชวิทยาต่อไป en
dc.description.abstract The purpose of this study was to determine the antibacterial activity of crude ethanolic leaf extract of Pandanus amaryllifolius Roxb. And Anethum graveolens Linn. Against 13 pathogenic bacteria (Staphylococcus aureus ATCC 25923, methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Staphylococcus epidermidis, Bacillus cereus, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC), Salmonella Enteritidis, Shigella spp., Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio parahaemolyticus, Aeromonas hydrophila) by using well diffusion method. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bacteriacidal concentration (MBC) of crude extracts were determined by broth dilution assay. The results revealed that P. amaryllifolius and A. graveolens leaf extracts showed antibacterial activity against 5 and 7 bacterial strains, respectively. The P. amaryllifolius leaf extract had the best efficiency to inhibit and kill A. hydrophila with MIC/MBC values of 16/16 mg/ml, while the A. graveolens leaf extract had the best efficiency to inhibit and kill P. aeruginosa with MIC/MBC values of 16/32 mg/ml. These results suggested that P. amaryllifolius and A. graveolens leaf extracts had antibacterial activity against some pathogenic bacteria. However, developing of the extracts to be antibacterial drug still needs more studies especially on its chemical composition and structure for further pharmacological evaluation. en
dc.language.iso th en
dc.rights - en
dc.subject การติดเชื้อแบคทีเรีย en
dc.subject Bacterial diseases en
dc.subject โรคเกิดจากแบคทีเรีย en
dc.subject สมุนไพร – ไทย en
dc.subject Herbs – Thailand en
dc.subject สารสกัดจากพืช en
dc.subject Plant extracts en
dc.subject ใบเตย en
dc.subject Pandanus amaryllifolius Roxb. en
dc.subject ผักชีลาว en
dc.subject Anethum graveolens Linn. en
dc.subject Antibacterial agents en
dc.subject สารต้านแบคทีเรีย en
dc.subject Pathogenic bacteria en
dc.subject แบคทีเรียก่อโรค en
dc.title ฤทธิ์ต้านจุลชีพของสารสกัดหยาบจากใบเตยและใบผักชีลาวต่อการยับยั้งแบคทีเรียก่อโรคบางชนิด en
dc.title.alternative Antimicrobial Activity of Crude Leaf Extracts of Pandanus amaryllifolius Roxb. And Anethum graveolens Linn. Against Some Pathogenic Bacteria en
dc.type Proceeding Document en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account