Please use this identifier to cite or link to this item: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/447
Title: การศึกษาความสัมพันธ์ระหว่างปริมาณโครเมียมในน้ำ ตะกอนดินและผักกระเฉด
Other Titles: Relationship of Chromium Concentration in Water, Sediment and Water Mimosa.
Authors: วรางคณา วิเศษมณี ลี
Varangkana Visesmanee Lee
พนมพร มีธรรม
Panomporn Meetham
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Public and Environmental Health
Keywords: น้ำ -- การปนเปื้อน
Water -- Contamination
โครเมียม
Chromium
มลพิษทางน้ำ
Water -- Pollution
ผักกระเฉด
Water Mimosa
ตะกอนดิน
Sediment
การประเมินความเสี่ยงด้านสุขภาพ
Health risk assessment
Issue Date: 2015
Publisher: มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ
Abstract: การศึกษาความสัมพันธ์ระหว่างปริมาณโครเมียมในน้ำ ตะกอนดิน และผักกระเฉด มีวัตถุประสงค์ของงานวิจัยเพื่อศึกษาการปนเปื้อนโครเมียมในน้ำ ตะกอนดิน และผักกระเฉด และศึกษาความสัมพันธ์ระหว่างปริมาณโครเมียมในน้ำ ตะกอนดิน และผักกระเฉด รวมทั้งประเมินความเสี่ยงจากการบริโภคผักกระเฉด ผลการศึกษา พบว่า การปนเปื้อนโครเมียมในน้ำพบน้อยกว่าการปนเปื้อนในตะกอนดิจ โดยตัวอย่างทั้งหมดมีปริมาณการปนเปื้อนไม่เกินมาตรฐานที่กำหนด กล่าวคือ โครเมียมในน้ำ ตะกอนดิน และผักกระเฉด มีความเข้มข้นอยู่ในช่วง 0.004-0.009 มิลลิกรมต่อลิตร 5.160-11.574 และ 0.453-1.918 มิลลิกรมต่อกิโลกรม ตามลำดับ สำหรับการศึกษาความสัมพันธ์ระหว่างปริมษรโครเมียมในน้ำ ตะกอนดิน และผักกระเฉด พบว่า ปริมาณโครเมียมในน้ำและตะกอนดินมีความสัมพันธ์ที่ระดับนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) และการประเมินความเสี่ยงจากการบริโภคผักกระเฉด (ส่วนที่บริโภคได้) พบว่า ไม่มีความเสี่ยงจากการบริโภคผักกระเฉด ซึ่งจากผลการประเมินความเสี่ยง PTM มีค่าเท่ากับ 0.001 และ 0.45 กิโลกรัมต่อวัน สำหรับเฮกซะวาเลนต์โครเมียม และไตรวาเลนต์โครเมียม ตามลำดับ
The objectives of the research were to study contamination and relationship of Chromium in the water, sediment and water mimosa including risk assessment of water mimosa consumption. The results found that Chromium contamination in water were less than the Chromium in the sediment. However, Chromium contamination did not exceed the required standards. The chromium concentration in water sediment and water mimosa were found in the range of 0.004-0.009 mg/L, 5.160-11.574 mg/kg and 0.453-1.918 mg/kg respectively. The study of the relationship found that the amount of chromium in the water and sediment are related with statistical significance (p<0.05). In addition, the risk assessment of water mimosa consumption (edible part) found that there is no risk from water mimosa consuming; while the PTWI equals to 0.001 and 0.45 Kg/d for chromium (VI) and chromium (III), respectively.
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม.) (การจัดการสิ่งแวดล้อมและความปลอดภัย) -- มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ, 2558.
URI: https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/447
Appears in Collections:Public and Environmental Health - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Abstract.pdf
  Restricted Access
567.26 kBAdobe PDFView/Open Request a copy
Tableofcontents.pdf
  Restricted Access
170.82 kBAdobe PDFView/Open Request a copy
Chapter1.pdf
  Restricted Access
190.4 kBAdobe PDFView/Open Request a copy
Chapter2.pdf
  Restricted Access
727.29 kBAdobe PDFView/Open Request a copy
Chapter3.pdf
  Restricted Access
329.82 kBAdobe PDFView/Open Request a copy
Chapter4.pdf
  Restricted Access
248.39 kBAdobe PDFView/Open Request a copy
Chapter5.pdf
  Restricted Access
182.17 kBAdobe PDFView/Open Request a copy
References.pdf
  Restricted Access
469.54 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.