งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินคุณภาพทางประสาทสัมผัสของผู้บริโภคต่อปลาสลิดแดดเดียวที่ชุบสารสกัดจากกาบใบตะไคร้เพื่อจุดประสงค์ในการไล่แมลงวันหัวเขียว โดยให้อาสาสมัคร 40 คน ประกอบด้วย บุคลากร นักศึกษา และผู้ประกอบการร้านอาหาร ของมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ ประเมิน สี กลิ่น รสชาติ และเนื้อสัมผัส รวมถึงความชอบโดยรวมแบ่งเป็น 5 ระดับ (5 Points hedonic scale) ผลการศึกษาพบว่า ปลาสลิดที่ชุบและไม่ชุบสารสกัดจากกาบใบตะไคร้ ไม่มีความแตกต่างกันอย่างมีนัยสาคัญทางสถิติในทุกด้าน ดังนั้นการใช้สารสกัดจากกาบใบตะไคร้ จึงเป็นทางเลือกในการไล่แมลงวันหัวเขียว เนื่องจากไม่มีผลต่อ สี กลิ่น และรสสัมผัสของปลาสลิดแดดเดียว นอกจากนี้กลิ่นของตะไคร้ยังช่วยลดกลิ่นคาวและกลิ่นโคลนของปลาได้อีกด้วย
This research aims to evaluate the sensory evaluation customer against of sun-dried Snakeskin Gourami fish dipped with Cymbopogon citratus Stapf. extract. for repelling blow fly. The sensory evaluation included color, odor, taste, and texture was evaluated through questionnaires with a 5-point hedonic scale by 40 staff of Huachiew Chalermprakiet University including staff, students, and canteen workers. The results showed that there was no significant difference in sensory evaluation; color, odor, taste, and texture between the sun-dried Snakeskin Gourami fish dipped and not dipped with C. citratus Stapf. extract. Therefore, C. citratus Stapf extract can be used as an alternative repellent for blow fly with no effects on sensorial quality. Furthermore, lemongrass fragrance can decrease the smell of fish and mud.