DSpace Repository

การประเมินคุณภาพทางประสาทสัมผัสของปลาสลิดแดดเดียวชุบสารสกัดกาบใบตะไคร้

Show simple item record

dc.contributor.author อิสสริยา เอี่ยมสุวรรณ
dc.contributor.author ทวีพร พันธุ์พาณิชย์
dc.contributor.author ศราวุธ สุทธิรัตน์
dc.contributor.author ณัฐริณี หอระตะ
dc.contributor.author ลลิตวดี ปานเจริญ
dc.contributor.author เสาวลักษณ์ เชิดพงษ์นิธิภัทร
dc.contributor.author ธันยกัณฌ์ ทองอู๋
dc.contributor.author Isariya Ieamsuwan
dc.contributor.author Taweeporn Phunpanich
dc.contributor.author Sarawut Suttirat
dc.contributor.author Natharinee Horata
dc.contributor.author Lalitwadee Pancharoen
dc.contributor.author Saowalak Choetphongnithiphat
dc.contributor.author Thanyakan Thong-Ou
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology. Student of Bachelor of Medical Technology en
dc.date.accessioned 2024-08-24T07:57:05Z
dc.date.available 2024-08-24T07:57:05Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2659
dc.description Proceedings of the 9th National and International Conference on "Research to Serve Society", 1st July 2022 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. (e-Conference) p. 970-977. en
dc.description.abstract งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินคุณภาพทางประสาทสัมผัสของผู้บริโภคต่อปลาสลิดแดดเดียวที่ชุบสารสกัดจากกาบใบตะไคร้เพื่อจุดประสงค์ในการไล่แมลงวันหัวเขียว โดยให้อาสาสมัคร 40 คน ประกอบด้วย บุคลากร นักศึกษา และผู้ประกอบการร้านอาหาร ของมหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ ประเมิน สี กลิ่น รสชาติ และเนื้อสัมผัส รวมถึงความชอบโดยรวมแบ่งเป็น 5 ระดับ (5 Points hedonic scale) ผลการศึกษาพบว่า ปลาสลิดที่ชุบและไม่ชุบสารสกัดจากกาบใบตะไคร้ ไม่มีความแตกต่างกันอย่างมีนัยสาคัญทางสถิติในทุกด้าน ดังนั้นการใช้สารสกัดจากกาบใบตะไคร้ จึงเป็นทางเลือกในการไล่แมลงวันหัวเขียว เนื่องจากไม่มีผลต่อ สี กลิ่น และรสสัมผัสของปลาสลิดแดดเดียว นอกจากนี้กลิ่นของตะไคร้ยังช่วยลดกลิ่นคาวและกลิ่นโคลนของปลาได้อีกด้วย en
dc.description.abstract This research aims to evaluate the sensory evaluation customer against of sun-dried Snakeskin Gourami fish dipped with Cymbopogon citratus Stapf. extract. for repelling blow fly. The sensory evaluation included color, odor, taste, and texture was evaluated through questionnaires with a 5-point hedonic scale by 40 staff of Huachiew Chalermprakiet University including staff, students, and canteen workers. The results showed that there was no significant difference in sensory evaluation; color, odor, taste, and texture between the sun-dried Snakeskin Gourami fish dipped and not dipped with C. citratus Stapf. extract. Therefore, C. citratus Stapf extract can be used as an alternative repellent for blow fly with no effects on sensorial quality. Furthermore, lemongrass fragrance can decrease the smell of fish and mud. en
dc.language.iso th en
dc.rights มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ en
dc.subject ปลาสลิดแดดเดียว en
dc.subject Dry-salted snakeskin gourami en
dc.subject กาบใบตะไคร้ en
dc.subject Cymbopogon Citatus Stapf. en
dc.subject สมุนไพร -- ไทย en
dc.subject Herbs – Thailand en
dc.subject ที่ไล่แมลงวัน en
dc.subject Botanical insecticides en
dc.subject สารสกัดจากพืช en
dc.subject Plant extracts en
dc.subject การประเมินลักษณะทางประสาทสัมผัส en
dc.subject Sensory evaluation en
dc.title การประเมินคุณภาพทางประสาทสัมผัสของปลาสลิดแดดเดียวชุบสารสกัดกาบใบตะไคร้ en
dc.title.alternative Sensory Evaluation Of Sun-dried Snakeskin Gourami Fish Dipped With Cymbopogon Citatus Stapf. Extract en
dc.type Proceeding Document en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account