แมงจิเฟอริน (Mangiferin) เป็นสารพฤกษเคมีที่มีโครงสร้างอยู่ในกลุ่มแซนโธนไกลโคไซด์ (Xanthone glycoside) เป็นสารที่พบมากโดยเฉพาะใบมะม่วงน้ำดอกไม้ มีรายงานการศึกษาพบว่าใบมะม่วงมีสารที่มีฤทธิ์ทางชีวภาพหลากหลายชนิด ได้แก่ ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ ลดระดับน้ำตาลในเลือด ลดระดับไขมันในเลือด ลดระดับเอนไซม์ในตับ ฤทธิ์ต้านแบคทีเรียแกรมบวกและแบคทีเรียแกรมลบ คณะผู้วิจัยจึงมีความสนใจทดสอบฤทธิ์ต้านเชื้อจุลชีพ(Antimicrobial activity) ของแมงจิเฟอรินจากใบมะม่วงน้ำดอกไม้จังหวัดสมุทรปราการต่อเชื้อสแตฟไฟโลคอกไค จำนวน 5 สายพันธุ์ ได้แก่ เชื้อ Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 29213, methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) (Clinical isolate), methicillinsusceptible Staphylococcus aureus (MSSA) (Clinical isolate), Staphylococcus epidermidis (Clinical isolate) ในด้วยวิธี Agar disk diffusion โดยใช้แมงจิเฟอรินความเข้มข้น 256, 128, 64, 32 g/mL จากการศึกษาเบื้องต้นนี้ พบว่าแมงจิเฟอรินความเข้มข้น 256, 128 g/mL มีฤทธิ์ยับยั้งเชื้อ Staphylococcus epidermidis (Clinical isolate) มีขนาดเส้นผ่าศูนย์กลางที่ยับยั้งเชื้อ (Inhibition zone) ได้ 9±0.5, 8±0.5 mm ตามลำดับ ส่วนแมงจิเฟอรินความเข้มข้นอื่น ไม่มีฤทธิ์ยับยั้งเชื้อสแตฟไฟโลคอกไคที่เหลืออีก 4 สายพันธุ์
Mangiferin is a phytochemical structured in the Xanthone glycoside group, a substance
found especially in NamDokMai mango leaves. There is a study report that mango leaves contain a variety of biologically active substances, including antioxidant activity. lowering blood sugar levels, reduce blood lipid levels, decrease in liver enzyme levels, antimicrobial activity to gram-positive and gram-negative bacteria. Antimicrobial activity of mangiferin from NamDokMai mango leaves, Samut Prakan Province against five strains of staphylococci, namely Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 29213, methicillin-resistant Staphylococcus. aureus (MRSA) (clinical isolate), methicillin- susceptible Staphylococcus aureus (MSSA) (clinical isolate), Staphylococcus epidermidis (clinical isolate) was investigated by agar disk diffusion method. In this
study, mangiferin concentrations were 256, 128, 64, 32 g/mL. This preliminary study was found that 256, 128 g/mL of mangiferin had antimicrobial activity to Staphylococcus epidermidis (clinical isolate). It had an inhibition zone diameter of 9±0.5, and 8±0.5 mm, respectively. Other concentrations of mangiferin had no inhibitory activity effect on the remaining four Staphylococci.