DSpace Repository

ฤทธิ์ต้านเชื้อจุลชีพของแมงจิเฟอรินจากใบมะม่วงน้ำดอกไม้จังหวัดสมุทรปราการต่อเชื้อสแตฟไฟโลคอกไค

Show simple item record

dc.contributor.author อิสยา จันทร์วิทยานุชิต
dc.contributor.author วิชาญ จันทร์วิทยานุชิต
dc.contributor.author สมหญิง งามอุรุเลิศ
dc.contributor.author สุวรรณา เสมศรี
dc.contributor.author วรรณศิริ เมฆศรีนวล
dc.contributor.author พรทิพย์ พึ่งม่วง
dc.contributor.author ปัญจพร นิ่มมณี
dc.contributor.author สุมลรัตน์ ชูวงษ์วัฒนะ
dc.contributor.author วัชรินทร์ รังษีภาณุรัตน์
dc.contributor.author พัชรี กัมมารเจษฎากุล
dc.contributor.author Issaya Janwittayanuchit
dc.contributor.author Wicharn Janwitayanuchit
dc.contributor.author Somying Ngamurulert
dc.contributor.author Suwanna Semsri
dc.contributor.author Porntip Paungmoung
dc.contributor.author Panjaphorn Nimmanee
dc.contributor.author Sumonrat Chuwongwattana
dc.contributor.author Watcharin Rangsipanuratn
dc.contributor.author Patcharee Kammarnjassadakul
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.contributor.other Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology en
dc.date.accessioned 2024-09-22T14:28:58Z
dc.date.available 2024-09-22T14:28:58Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2873
dc.description Proceedings of the 10th National and International Conference on "Research to Serve Society", 29 June 2023 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. (e-Conference on Zoom) p. 56-61. en
dc.description.abstract แมงจิเฟอริน (Mangiferin) เป็นสารพฤกษเคมีที่มีโครงสร้างอยู่ในกลุ่มแซนโธนไกลโคไซด์ (Xanthone glycoside) เป็นสารที่พบมากโดยเฉพาะใบมะม่วงน้ำดอกไม้ มีรายงานการศึกษาพบว่าใบมะม่วงมีสารที่มีฤทธิ์ทางชีวภาพหลากหลายชนิด ได้แก่ ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ ลดระดับน้ำตาลในเลือด ลดระดับไขมันในเลือด ลดระดับเอนไซม์ในตับ ฤทธิ์ต้านแบคทีเรียแกรมบวกและแบคทีเรียแกรมลบ คณะผู้วิจัยจึงมีความสนใจทดสอบฤทธิ์ต้านเชื้อจุลชีพ(Antimicrobial activity) ของแมงจิเฟอรินจากใบมะม่วงน้ำดอกไม้จังหวัดสมุทรปราการต่อเชื้อสแตฟไฟโลคอกไค จำนวน 5 สายพันธุ์ ได้แก่ เชื้อ Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 29213, methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) (Clinical isolate), methicillinsusceptible Staphylococcus aureus (MSSA) (Clinical isolate), Staphylococcus epidermidis (Clinical isolate) ในด้วยวิธี Agar disk diffusion โดยใช้แมงจิเฟอรินความเข้มข้น 256, 128, 64, 32 g/mL จากการศึกษาเบื้องต้นนี้ พบว่าแมงจิเฟอรินความเข้มข้น 256, 128 g/mL มีฤทธิ์ยับยั้งเชื้อ Staphylococcus epidermidis (Clinical isolate) มีขนาดเส้นผ่าศูนย์กลางที่ยับยั้งเชื้อ (Inhibition zone) ได้ 9±0.5, 8±0.5 mm ตามลำดับ ส่วนแมงจิเฟอรินความเข้มข้นอื่น ไม่มีฤทธิ์ยับยั้งเชื้อสแตฟไฟโลคอกไคที่เหลืออีก 4 สายพันธุ์ en
dc.description.abstract Mangiferin is a phytochemical structured in the Xanthone glycoside group, a substance found especially in NamDokMai mango leaves. There is a study report that mango leaves contain a variety of biologically active substances, including antioxidant activity. lowering blood sugar levels, reduce blood lipid levels, decrease in liver enzyme levels, antimicrobial activity to gram-positive and gram-negative bacteria. Antimicrobial activity of mangiferin from NamDokMai mango leaves, Samut Prakan Province against five strains of staphylococci, namely Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 29213, methicillin-resistant Staphylococcus. aureus (MRSA) (clinical isolate), methicillin- susceptible Staphylococcus aureus (MSSA) (clinical isolate), Staphylococcus epidermidis (clinical isolate) was investigated by agar disk diffusion method. In this study, mangiferin concentrations were 256, 128, 64, 32 g/mL. This preliminary study was found that 256, 128 g/mL of mangiferin had antimicrobial activity to Staphylococcus epidermidis (clinical isolate). It had an inhibition zone diameter of 9±0.5, and 8±0.5 mm, respectively. Other concentrations of mangiferin had no inhibitory activity effect on the remaining four Staphylococci. en
dc.language.iso th en
dc.rights มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ en
dc.subject แมงจิเฟอริน en
dc.subject Mangiferin en
dc.subject มะม่วง -- ใบ en
dc.subject Mango -- Leaves en
dc.subject สารต้านอนุมูลอิสระ en
dc.subject Antioxidants -- Analysis en
dc.subject สารละลาย (เคมี) en
dc.subject Solution (Chemistry) en
dc.subject สแตฟฟีโลคอกคัส en
dc.subject Staphylococci en
dc.subject สารต้านจุลชีพ en
dc.subject Antimicrobial activity en
dc.title ฤทธิ์ต้านเชื้อจุลชีพของแมงจิเฟอรินจากใบมะม่วงน้ำดอกไม้จังหวัดสมุทรปราการต่อเชื้อสแตฟไฟโลคอกไค en
dc.title.alternative Antimicrobial Activity of Mangiferin from NamDokMai Mango Leaves, Samut Prakan Province to Staphylococci en
dc.type Proceeding Document en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account