dc.contributor.author |
อิสยา จันทร์วิทยานุชิต |
|
dc.contributor.author |
วิชาญ จันทร์วิทยานุชิต |
|
dc.contributor.author |
สมหญิง งามอุรุเลิศ |
|
dc.contributor.author |
สุวรรณา เสมศรี |
|
dc.contributor.author |
วรรณศิริ เมฆศรีนวล |
|
dc.contributor.author |
พรทิพย์ พึ่งม่วง |
|
dc.contributor.author |
ปัญจพร นิ่มมณี |
|
dc.contributor.author |
สุมลรัตน์ ชูวงษ์วัฒนะ |
|
dc.contributor.author |
วัชรินทร์ รังษีภาณุรัตน์ |
|
dc.contributor.author |
พัชรี กัมมารเจษฎากุล |
|
dc.contributor.author |
Issaya Janwittayanuchit |
|
dc.contributor.author |
Wicharn Janwitayanuchit |
|
dc.contributor.author |
Somying Ngamurulert |
|
dc.contributor.author |
Suwanna Semsri |
|
dc.contributor.author |
Porntip Paungmoung |
|
dc.contributor.author |
Panjaphorn Nimmanee |
|
dc.contributor.author |
Sumonrat Chuwongwattana |
|
dc.contributor.author |
Watcharin Rangsipanuratn |
|
dc.contributor.author |
Patcharee Kammarnjassadakul |
|
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Pharmaceutical Sciences |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology |
en |
dc.contributor.other |
Huachiew Chalermprakiet University. Faculty of Medical Technology |
en |
dc.date.accessioned |
2024-09-22T14:28:58Z |
|
dc.date.available |
2024-09-22T14:28:58Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.identifier.uri |
https://has.hcu.ac.th/jspui/handle/123456789/2873 |
|
dc.description |
Proceedings of the 10th National and International Conference on "Research to Serve Society", 29 June 2023 at Huachiew Chalermprakiet University, Bangphli District, Samutprakarn, Thailand. (e-Conference on Zoom) p. 56-61. |
en |
dc.description.abstract |
แมงจิเฟอริน (Mangiferin) เป็นสารพฤกษเคมีที่มีโครงสร้างอยู่ในกลุ่มแซนโธนไกลโคไซด์ (Xanthone glycoside) เป็นสารที่พบมากโดยเฉพาะใบมะม่วงน้ำดอกไม้ มีรายงานการศึกษาพบว่าใบมะม่วงมีสารที่มีฤทธิ์ทางชีวภาพหลากหลายชนิด ได้แก่ ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ ลดระดับน้ำตาลในเลือด ลดระดับไขมันในเลือด ลดระดับเอนไซม์ในตับ ฤทธิ์ต้านแบคทีเรียแกรมบวกและแบคทีเรียแกรมลบ คณะผู้วิจัยจึงมีความสนใจทดสอบฤทธิ์ต้านเชื้อจุลชีพ(Antimicrobial activity) ของแมงจิเฟอรินจากใบมะม่วงน้ำดอกไม้จังหวัดสมุทรปราการต่อเชื้อสแตฟไฟโลคอกไค จำนวน 5 สายพันธุ์ ได้แก่ เชื้อ Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 29213, methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) (Clinical isolate), methicillinsusceptible Staphylococcus aureus (MSSA) (Clinical isolate), Staphylococcus epidermidis (Clinical isolate) ในด้วยวิธี Agar disk diffusion โดยใช้แมงจิเฟอรินความเข้มข้น 256, 128, 64, 32 g/mL จากการศึกษาเบื้องต้นนี้ พบว่าแมงจิเฟอรินความเข้มข้น 256, 128 g/mL มีฤทธิ์ยับยั้งเชื้อ Staphylococcus epidermidis (Clinical isolate) มีขนาดเส้นผ่าศูนย์กลางที่ยับยั้งเชื้อ (Inhibition zone) ได้ 9±0.5, 8±0.5 mm ตามลำดับ ส่วนแมงจิเฟอรินความเข้มข้นอื่น ไม่มีฤทธิ์ยับยั้งเชื้อสแตฟไฟโลคอกไคที่เหลืออีก 4 สายพันธุ์ |
en |
dc.description.abstract |
Mangiferin is a phytochemical structured in the Xanthone glycoside group, a substance
found especially in NamDokMai mango leaves. There is a study report that mango leaves contain a variety of biologically active substances, including antioxidant activity. lowering blood sugar levels, reduce blood lipid levels, decrease in liver enzyme levels, antimicrobial activity to gram-positive and gram-negative bacteria. Antimicrobial activity of mangiferin from NamDokMai mango leaves, Samut Prakan Province against five strains of staphylococci, namely Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 29213, methicillin-resistant Staphylococcus. aureus (MRSA) (clinical isolate), methicillin- susceptible Staphylococcus aureus (MSSA) (clinical isolate), Staphylococcus epidermidis (clinical isolate) was investigated by agar disk diffusion method. In this
study, mangiferin concentrations were 256, 128, 64, 32 g/mL. This preliminary study was found that 256, 128 g/mL of mangiferin had antimicrobial activity to Staphylococcus epidermidis (clinical isolate). It had an inhibition zone diameter of 9±0.5, and 8±0.5 mm, respectively. Other concentrations of mangiferin had no inhibitory activity effect on the remaining four Staphylococci. |
en |
dc.language.iso |
th |
en |
dc.rights |
มหาวิทยาลัยหัวเฉียวเฉลิมพระเกียรติ |
en |
dc.subject |
แมงจิเฟอริน |
en |
dc.subject |
Mangiferin |
en |
dc.subject |
มะม่วง -- ใบ |
en |
dc.subject |
Mango -- Leaves |
en |
dc.subject |
สารต้านอนุมูลอิสระ |
en |
dc.subject |
Antioxidants -- Analysis |
en |
dc.subject |
สารละลาย (เคมี) |
en |
dc.subject |
Solution (Chemistry) |
en |
dc.subject |
สแตฟฟีโลคอกคัส |
en |
dc.subject |
Staphylococci |
en |
dc.subject |
สารต้านจุลชีพ |
en |
dc.subject |
Antimicrobial activity |
en |
dc.title |
ฤทธิ์ต้านเชื้อจุลชีพของแมงจิเฟอรินจากใบมะม่วงน้ำดอกไม้จังหวัดสมุทรปราการต่อเชื้อสแตฟไฟโลคอกไค |
en |
dc.title.alternative |
Antimicrobial Activity of Mangiferin from NamDokMai Mango Leaves, Samut Prakan Province to Staphylococci |
en |
dc.type |
Proceeding Document |
en |