งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาฤทธิ์ของสารสกัดหยายด้วย น้ำ 95% เอทานอล และเมทานอล จากดอกขจร ดอกอัญชัน และใบคะน้า ต่อการยังยั้งเชื้อแบคทีเรียก่อโรคแกรมบวก 4 สายพันธุ์ และแกรมลบ 8 สายพันธุ์ ด้วยวี agar well diffusion หาค่า minimum inhibitory concentration (MIC) และ minimum bactericidal concentration (MBC) ด้วยวิธี broth dilution assay พบว่าสารสกัดดอกขจร ดอกอัญชัน และใบคะน้า มีฤทธิ์ยับยั้งการเจริญของเชื้อได้ 2,5 และ 3 สายพันธุ์ ตามลำดับ โดยสารสกัดดอกอัญชันสามารถยับยั้งแบคทีเรียแกรมบวกได้ทุกสายพันธุ์ ขณะที่สารสกัดดอกขจรยับยั้งได้เฉพาะแบคทีเรียแกรมลบบางสายพันธุ์เท่านั้น สารสกัดจากดอกขจรและใบคะน้าด้วย 95% เอทานอล และเมทานอล ยับยั้งเชื้อ V. parahaemolyticus ได้ดีที่สุดด้วยค่า MIC/MBC เท่ากับ 32/32 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ขณะที่สารสกัดจากดอกอัญชันด้วยเมทานอลยับยั้งเชื้อ B.cereus ได้ดีที่สุดด้วยค่า MIC/MBC เท่ากับ 32/มากกว่า 128 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ผลการศึกษาแสดงให้เห็นว่าสารสกัดจากพืชทั้ง 3 ชนิดมีฤทธิ์ยับยั้งแบคทีเรียก่อโรคบางชนิด อย่างไรก็ตามควรมีการศึกษาแยกองค์ประกอบของสารที่มีฤทธิ์ยับยั้งเชื้อ เพื่อประโยชน์ในงานด้านเภสัชวิทยาต่อไป
The purpose of this study was to determine the antibacterial activity of crude aqueous, ethanolic and methanolic extracts of cowslip creeper, butterfly pea and Chinese kale against 4 species of gram-positive and 8 species of gram-negative pathogenic bacteria by using agar well diffusion method. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of crude extracts were determined by broth dilution assay. The results revealed that cowslip creeper, butterfly pea and Chinese kale extracts showed antibacterial activity against 2,5 and 3 of bacterial strains, respectively. The crude extracts of butterfly pea could inhibit growth of all gram-positive bacteria, whereas the cowslip creeper extracts could inhibit only some gram-negative bacteria. The ethanolic and methanolic extracts of cowslip creeper and Chinese kale had the best efficiency to inhibit V. parahaemolyticus with MIC/MBC values of 32/32 mg/ml, while the methanolic extract of butterfly pea had the best efficiency to inhibit B. cereus with MIC/MBC values of 32/>128 mg/ml. These results suggested that extracts of all the three plants had antibacterial activity against some pathogenic bacteria. However, developing of the extracts to be antibacterial drug still need more studies especially on its chemical composition and structure for further pharmacological evaluation.